Własny piec ogrodowy – to brzmi dumnie. Takie rozwiązanie z roku na rok zyskuje na popularności. Coraz więcej osób decyduje się na umieszczenie takiego sprzętu w pobliżu swojego domu. Czy słusznie? Jakie są zalety pieca do pizzy opalanego drewnem umieszczonego obok własnych czterech kątów? Czy taki piec ma też wady? Czy we własnym domu możemy spróbować autentycznej pizzy neapolitańskiej? Przekonasz się o tym, czytając poniższy artykuł.
Piec do pizzy opalany drewnem – sprzęt coraz częściej spotykany w ogrodach
Rosnąca popularność pieców ogrodowych jest spowodowana między innymi miłością do pizzy i ciepłego, pachnącego pieczywa. Możemy kupić takie produkty w niemal każdym sklepie, a nawet spróbować przyrządzić je samodzielnie w piekarniku gazowym lub elektrycznym. Nic jednak nie może się równać z wypiekami upieczonymi w piecu ogrodowym.
Można postawić na tradycyjne piece do pizzy lub te bardziej nowoczesne – na rynku dostępne są różnorodne modele pieców do użytku domowego. Można nawet samodzielnie zbudować piec do pizzy w ogrodzie. Choć na pierwszy rzut oka może się to wydawać kolosalnym przedsięwzięciem, w rzeczywistości nie jest to trudne – wystarczy kupno odpowiednich materiałów i cierpliwe trzymanie się instrukcji. Oto przystępny poradnik o tym, jak zbudować piec do pizzy w kilku łatwych krokach.

Ogrodowy piec do pizzy – zalety
Zacznijmy od zalet pieca we własnym ogrodzie – jest ich zdecydowanie więcej niż wad. Sposób wypieczenia ciasta, szybkość przyrządzania pełnowartościowych posiłków, nie tylko pizzy, ale też innych wyśmienitych dań, pretekst do spotkań towarzyskich i wiele innych korzyści!
Równomierny wypiek ciasta
Piec ogrodowy pozwala nam na prawidłowe, równomierne wypieczenie każdego posiłku. Niezależnie od tego, czy wymarzyła nam się klasyczna pizza wprost z włoskiego lokalu gastronomicznego, czy jakieś unikalne połączenie składników – każda z wersji się uda. To wszystko dzięki konstrukcji pieca w kształcie kopuły i nagromadzonej w nim wysokiej temperatury. Możliwe jest osiąganie bardzo wysokich temperatur przy minimalnym użyciu opału.
W piecu tego typu, ciepło skumulowane jest na podłodze, co pomaga w równomiernym wypieku ciasta. Podłoga ta może być z budowana z naturalnych kamieni, cegieł klinkierowych lub szamotowych – zależnie od tego, jak wysoką temperaturę chcemy osiągnąć. Duże znaczenie ma również kształt kopuły – pozwala skupiać uwalnianą zeń energię cieplną dokładnie na środku podłoża.

Szybkie przyrządzanie posiłków bogatych w składniki odżywcze
Można śmiało stwierdzić, że piec opalany drewnem we własnym ogrodzie to inwestycja, która się zwraca. To niezwykła oszczędność czasu i pieniędzy! Więcej zostanie w naszej kieszeni, gdy zrezygnujemy z jedzenia w restauracjach na rzecz samodzielnego przygotowywania posiłków. Mało tego! Potrawy, które wychodzą z gorącego pieca ogrodowego, są niezwykle aromatyczne i bogate w wartości odżywcze, ze względu na dobrej jakości drewno znajdujące się w piecu. Kolejnym atutem jest czas przygotowania posiłków – domowy piec do pizzy pozwala upiec ją zaledwie w kilka minut.
Włoska pizza na wyciągnięcie ręki
Pizza to jedna z najpopularniejszych potraw włoskich. Choć na całym świecie powstało wiele różnych odmian i propozycji podania, które z pewnością zaskoczyłyby niejednego Włocha, to właśnie tradycyjna pizza rodem ze słonecznej Italii jest najlepsza.
Na samą myśl o połączeniu pomidorów, czosnku, oregano i oliwy z oliwek cieknie ślinka. Włosi słyną też z Margherity, która powstaje z pomidorów, różnych rodzajów mozzarelli, bazylii i oliwek. Trudno spotkać osobę, która nie lubiłaby tego przysmaku. Wiele osób przyzna, że chęć na prawdziwą, włoską pizzę pojawia się nagle, znikąd. Choć urządzenie do teleportacji nie istnieje, możemy poczuć się jak we Włoszech – wystarczy przejść zaledwie kilka kroków z domu do ogrodu i cieszyć się smakiem prawdziwej włoskiej pizzy, przyrządzonej własnoręcznie w piecu opalanym drewnem!
Możliwość przyrządzenia wielu potraw, nie tylko pizzy
O pizzy można pisać godzinami, jednak nie jest to jedyna potrawa, jaką możemy przyrządzić w ogrodowym piecu opalanym drewnem. Oprócz pieczenia pizzy istnieje bowiem możliwość wypieku chleba, rogalików ze słodkim nadzieniem, bułek, a także przygotowania przepysznych warzyw i mięs. Można zatem traktować go również jako piec chlebowy oraz wykorzystać do pieczenia i grillowania najróżniejszych potraw.
Odpoczynek na świeżym powietrzu z bliskimi
Nic nie może się równać odpoczynkowi na świeżym powietrzu w gronie najbliższych osób. Własny piec we własnym ogrodzie to idealny pretekst do tego, by zapraszać rodzinę i znajomych na kulinarne uczty. Nie dość, że relaksujemy się, to jeszcze robimy to wśród ludzi, których kochamy i do tego możemy pysznie zjeść. Sytuacja idealna!
Rozwijanie kucharskiego kunsztu
Gdy stajemy się posiadaczami pieca ogrodowego, to trochę tak, jakbyśmy w tym samym czasie stali się kucharzami-amatorami. Zaczynamy eksperymentować z różnymi rodzajami pizzy. Wszak w dzisiejszych czasach wszystkie dodatki są dozwolone – od ananasa, przez ryby, aż po kiełbasę i żurawinę. Próbujemy też przyrządzać m.in. warzywa na różne sposoby. Testujemy różne rodzaje chleba i zapiekanki. I to jest super!
Czy piece ogrodowe opalane drewnem mają jakieś wady?
Jedyną wadą jest to, że ogień w połączeniu z podmuchami wiatru może rozprzestrzenić się na pobliskie drzewa lub elementy budynku. Na szczęście można łatwo tego uniknąć – wystarczy dobrze przemyśleć kwestię miejsca jeszcze przed rozpoczęciem budowy pieca. By uniknąć niebezpieczeństw, sprzęt tego typu należy umieścić daleko od domu i drzew. Dodatkowo, trwała podstawa i stabilna konstrukcja dają gwarancję bezpiecznego użytkowania.
Trzeba też pamiętać, że jeśli ktoś chce mieć swój własny piec do pizzy opalany drewnem, musi być odpowiedzialny, dobrze zorganizowany i… musi też pamiętać o regularnym uzupełnianiu zapasów drewna. W piecu ogrodowym nie można bowiem palić węglem ani brykietem. Trzeba zaopatrywać się w drewno jedynie z drzew takich jak buk, czereśnia i wiśnia, które dodatkowo musi być odpowiednio przechowywane i prawidłowo wysuszone. Jeśli ktoś nie ma na to czasu, chęci i środków, lepiej zrezygnować z posiadania pieca.

Podsumowanie
Pizza to włoski przysmak, za którym przepada niemal każdy, a dzięki piecowi we własnym ogrodzie można ją przyrządzać, kiedy tylko przyjdzie na to ochota. Piece do pizzy mają zdecydowanie więcej zalet i wad. Możemy równomiernie wypiekać ciasto. Posiłki przyrządzamy szybko, oszczędzamy przy tym czas i pieniądze. Jedzenie wyciągnięte z pieca jest zdrowe, aromatyczne, bogate w składniki odżywcze.
Możemy przyrządzić klasyczną pizzę rodem ze słonecznej Italii, ale też każdy inny rodzaj pizzy, gdzie ogranicza nas jedynie wyobraźnia i… dobór składników. Inne potrawy też wyjdą przepyszne, a my możemy poczuć się jak prawdziwi kucharze, dodatkowo spędzając czas z najbliższymi. Pamiętajmy jednak o kwestii bezpieczeństwa i o odpowiednim doborze miejsca na piec do pizzy w ogrodzie – powinien on stać w miejscu osłoniętym od wiatru i z dala od łatwopalnych materiałów.